Jaromír Horák je uznávaným čajovým mistrem, someliérem a degustátorem, který již dvacet let zvyšuje v Čechách povědomí o čajové kultuře. Jako autor jedinečného konceptu čajových extraktů, který nemá obdobu u nás, ani v zahraničí se ze světa čaje díky Samurai Shotu posunul do oblasti energy drinků, využívá sílu čajového teinu a vyrábí tak čistě přírodní energetické nápoje.

 

Jak se zrodil nápad začít s produkty jejichž základem je kvalitní čaj?
Čaji a čajové kultuře se věnuji již dvacet let. Zamiloval jsem se do obrovských možností objevovat chutě čajových lístků, ale i kulturní specifika pěstitelských destinací. Procestoval jsem kus světa a vnímám čaj vždy jako součást kultury dané země, v kontextu tradic a přírodních podmínek. Korea, Taiwan, Čína. . . krásná krajina a kulturní přesah, zvyky a svátky, které se v každé zemi k čaji vážou to je to, co mě baví. Není to pouze o gastronomii.  Na začátku té objevné cesty jsem v komerční sféře bohužel nacházel jen nižší sorty čaje. A to mě vedlo k potřebě dostat k běžnému konzumentovi kvalitní chutě i účinky čaje.

Kolik času vás stál vývoj prvního produktu a jak často přicházíte s novinkami?
Vytvoření celé značky mi finálně trvalo 6 měsíců. Vytáhl jsem z šuplíku starý nápad s čajovými extrakty a zhmotnil jsem ho do formy čitelného produktu. Na závěr toho půlročního maratonu jsem udělal kampaň na podporu od zákazníků. Podařilo se vybrat 120 tisíc za 30 dnů a mohla se v srpnu 2015 vyrábět první várka.

V čem vidíte hlavní benefity vašich produktů?

 


Ze světa čaje jsem se díky Samurai Shotu posunul do světa energy drinků, protože využíváme sílu čajového teinu a jeho nesporných kvalit v jeho účinku. Vyrábíme čistě přírodní energetické nápoje bez chemie. A to je základní benefit. Dále přestavujeme širokou paletu chutí čajů a byli. V současné době máme již 8 druhů extraktů.

Jak je váš osobní příběh svázán s čajovou kulturou?
Řekl bych, velmi úzce. Když něco dělám, dělám to pořádně. A tak jsem v roce 2004 založil firmu Čajový komfort, která se věnuje cateringu čajových specialit na společenských akcích. V roce 2008 jsem byl přijat do světové čajové asociace World Tea Union jako první Evropan. V roce 2009 jsem založil mezinárodní festival Čajomír fest, který se tradičně koná v srpnu na Vyšehradě. Tento rok bude 13. ročník. V roce 2010 jsem založil vzdělávací projekt Čajová škola na Kampě, která se po 10 letech přesunula do Holešovic do základny. No a v neposlední řadě rok 2015 a vznik firmy Samurai Shot. Aktuálně tvořím rozšírený vzdělávací projekt Impérium Of Tea. Součástí bude i učebnice a sada vzorků.

Jakým způsobem se dostanou vaše produkty k zákazníkům? Kde všude jsou k dostání?
Od začátku jsou naše produkty dostupné na eshopu www.samuraishot.cz. Za pět let jsem se dostali do dalších distribučních sítí jako například Oxalis, Makro, Rohlík, Košík, Grizly.

Kdo je cílovou skupinou?
Lidé, co hledají alternativy a jsou otevření novinkám. Většinou ti, co vyznávají zdravý životní styl, hledají nápoje bez alkoholu, trendy nápoje.

Máte v Čechách konkurenci?
Z jednoho pohledu nemáme přímou konkurenci na celém světě. Nikdo nepojal koncept čajových extraktů v takovém stylu. Na druhou stranu kvalitních a zdravých nápojů na trhu přibývá, což je dobře.

Co vás inspiruje?
Stále čerpám inspiraci ze světa ortodoxního čaje, kde jsou uchovány poznatky, recepty, které jsou ověřené staletími.

Jaký máte profesní cíl a sen?
Kvalitně fungovat v čajovém oboru a dosáhnout úspěchů i ve světovém kontextu.

V čem je váš přístup výjimečný?
Myslím, že je to propojením znalostí starých čajových mistrů s moderními technologiemi.

Jak a kde probíhá výroba?
Vše vyrábíme v Čechách, pro sestavení produktu používáme vše tuzemské od skla, etiket, kartonů až po originální design.

Který z vašich produktů jste si osobně nejvíce oblíbil?
Nealkoholický sekt Geisha Velvet je skvělá alternativa a má nejlepší ohlasy. Vážím si ovšem hlavně toho, že jsem měl možnost vytvořit velkou kompaktní sérii produktů. Aktuálně jich máme 12.

Jak moc významnou roli pro vás hraje zpětná vazba od zákazníků?
Zásadní, naším cílem je především to, aby produkty zákazníkům chutnaly a staly se pravidelnou součástí jejich života a osobních rituálů.


14. duben 2021, Veronika Krnáčová

Další články

23. 04.
2024
„Zaměstnance a manažery musíme systematicky vzdělávat, věnovat dostatečné prostředky na odborný růst, spolupracovat s univerzitami a institucemi doma i v zahraničí.“
19. 04.
2024
ZÍSKEJTE DOTACI NA UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE
16. 04.
2024
„Snažím se, aby mé projekty měly ten správný dopad a přesah do dalších generací.“
12. 04.
2024
CRIF: Na začátku roku v Česku narostl počet osobních bankrotů, nejhůře si vede Ústecký kraj
12. 04.
2024
CHCETE ZÍSKAT DOTACI NA VÝVOJ NOVÉHO SOFTWARU?

Vážení přátelé Podnikatelské platformy Helas, rádi bychom vás prostřednictvím našeho...

11. 04.
2024
KOUZELNÉ ČAJOVÉ ZAHRADY

S Petrem Zelíkem, majitelem společnosti OXALIS jsme si povídali...