#restartpodnikani Základem je rovnováha, krize – nekrize

„Vše, co dělám, dělám s láskou a doporučuji s úsměvem,“ říká Jana Kolrusová, lektorka a majitelka společností Fit, zdraví, výživa®, Dandelion a První pampeliškové kavárny v Česku. Na co se během krize odbornice na výživu zaměřila a nač se jí lidé nejvíc ptali?

Jak se lidé stravovali během krize – řešili víc to, co jí nebo naopak kupovali spíše akční a levnější potraviny?
Období krize bylo velmi složitým obdobím pro každého z nás. To se samozřejmě odrazilo také do přemýšlení o stravování, a tedy i do nákupu potravin. Kvalitní potraviny nám mohou pomoci nejen prodloužit život, ale také jej vybavit co do prevence onemocnění. Já osobně vnímám veřejnost ve dvou skupinách. První z nich zahrnuje lidi, kteří chápou stravu jako součást životního stylu, který může vylepšit jeho kvalitu. Ti v období krize nakupovali kvalitnější potraviny – hlavně od lokálních farmářů a zemědělců. Druhá skupina lidí vnímala krizi jako finanční a kupovali spíše levnější potraviny a velké množství.

Přispěla krize k hlubšímu přemýšlení o zdraví?
Určitě! Když se podíváte na to, jak široký sortiment a kolik druhů potravin nabízí supermarkety, spousta lidí ve finále nakupuje podle toho jak hezký obal či etiketu potravina má. Problém je v tom, že složení už málo kdo čte. V období krize lidé pochopili, že oni sami musí udělat co nejvíce pro své zdraví, aby se onemocnění vyhnuli. Jejich dotazy pak logicky mířily k tomu, jaké potraviny zvyšují imunitu a pomáhají v prevenci onemocnění.

Na co a koho se zaměřují vaše služby?
Poradenská činnost je pro ty, kteří trpí onemocněním diabetes, na vysoký krevní tlak, cholesterol a mají problémy s nadváhou. Zaměřuji se také na sportovce a děti. Právě u nich špatné stravovací návyky začínají. Přednáškovou činnost směřuji na prevenci zdraví, základy výživy a související. Připravuji i přednášky a výukové hodiny pro mateřské a základní školy na jimi vybrané téma. Mimo svých poradenských, školitelských a vyučujících služeb, vlastním První pampeliškovou kavárnu v české republice, kde vyrábím unikátní výrobek, který je zaměřen na prevenci zdraví. Jedná se o bezkofeinovou variantu kávoviny z praženého kořene smetánky lékařské. Míchám bylinkové čaje a pražím kávová zrna metodou Fluid Bed. Naše výrobky se pravidelně účastní různých soutěží a získávají ocenění jako Česká chuťovka, regionální potravina, MLS Pardubického kraje a jiné.

Jak jste fungovala během krize?
Asi nejvíc jako matka a učitelka mé devítileté dcery. Velká část mé práce se přesunula na poradnu a dotazy lidí na prevenci zdraví a výrobu pro náš eshop, přes který lidé hodně nakupovali. Sama jsem věděla, že je třeba si navzájem pomáhat, a tak jsme v naší kavárně umožnili prodej výrobků místních farmářů a zemědělců, který funguje dále i po krizi a stále se zvětšuje zájem o ně. Nejen u místních lidí.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE

10. září 2020, Petra Tůmová

Další články

19. 04.
2024
ZÍSKEJTE DOTACI NA UPLATNĚNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE
16. 04.
2024
„Snažím se, aby mé projekty měly ten správný dopad a přesah do dalších generací.“
12. 04.
2024
CRIF: Na začátku roku v Česku narostl počet osobních bankrotů, nejhůře si vede Ústecký kraj
12. 04.
2024
CHCETE ZÍSKAT DOTACI NA VÝVOJ NOVÉHO SOFTWARU?

Vážení přátelé Podnikatelské platformy Helas, rádi bychom vás prostřednictvím našeho...

11. 04.
2024
KOUZELNÉ ČAJOVÉ ZAHRADY

S Petrem Zelíkem, majitelem společnosti OXALIS jsme si povídali...

11. 04.
2024
„Nezáleží na tom, jestli má firma sídlo v Praze, Mnichově, Frankfurtu, nebo v Aši. Důležité je na jakých základech a procesech funguje.“