#restartpodnikani Galerie pohádkových světů z marcipánu a čokolády

„Podnikám hlavně srdcem. Moje touha a zvídavost stále něco tvořit a zkoušet mě dovedla k mému podnikání,“ říká optimistická a odvážná majitelka Petra Kovandová. Jak zvládá její Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře otřesy způsobené korona krizí?

Co podnítilo vznik vašeho Muzea čokolády a marcipánu v Táboře a kdy to bylo?
Muzeum jsme otevřeli před sedmi lety, ale předtím jsme jej pět let chystali. A co tomu předcházelo? Vlastně jen moje čistá zvědavost. V naší firmě Babeta – zaměřené na „vymazlené“ pečení – pracujeme s marcipánem a s čokoládou jako se surovinou pro domácí použití a když jsem viděla, co všechno z těchto surovin lze vyrobit, vytvarovat, tak jsem se o to chtěla podělit. Ukázat to světu a otevřít si takovou malou galerii pohádkových světů vyrobených z marcipánu a čokolády. Naše muzeum v Táboře má tisíc čtverečních metrů, takže máme prostor mapovat historii, novodobá témata i tvorbu jako takovou. Jsme plní exponátů a v hlavě máme inspiraci na naplnění dalšího!

Je korona krize za tu dobu tou nejnáročnější zkouškou?
Co se týče podnikání, tak je to asi pro mě osobně ta nejnáročnějších doba, protože je v mnohých věcech úplně nová. Nikdy by mě nenapadlo, že mi někdo může nařídit, zda smím mít otevřeno či ne. Jsem ale věčný optimista a pevně doufám, že to letošní zimou skončí.

Museli jste kvůli krizi měnit strategii fungování či jste museli zcela ukončit provoz, propustit všechny zaměstnance a nyní vyčkáváte?
Ze stálých kmenových zaměstnanců jsme nepropustili vůbec nikoho. Ale pro udržení jejich pracovních míst v době, kdy máme provozy úplně zavřené, používáme dotační státní peníze. Strategii jsme nějak v zásadě měnit ani nemohli, i když je pravdou, že jsme rozšířili své aktivity o e-shop a více ho podpořili na sociálních sítích. Tvorba e-shopu byla mou prací i zábavou ve dnech, kdy jsou provozy omezené a uzavřené. Jinak jsme se o naše uzavřené provozy snažili posunout po technické stránce – malovali jsme, upravovali expozice, uklízeli.

…  Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE

 

Výborné čokolády, bonboniéry či originální kytice z čokoládových pralinek Bon Bon


17. prosinec 2020, Petra Tůmová

Další články

16. 04.
2024
„Snažím se, aby mé projekty měly ten správný dopad a přesah do dalších generací.“
12. 04.
2024
CRIF: Na začátku roku v Česku narostl počet osobních bankrotů, nejhůře si vede Ústecký kraj
12. 04.
2024
CHCETE ZÍSKAT DOTACI NA VÝVOJ NOVÉHO SOFTWARU?

Vážení přátelé Podnikatelské platformy Helas, rádi bychom vás prostřednictvím našeho...

11. 04.
2024
KOUZELNÉ ČAJOVÉ ZAHRADY

S Petrem Zelíkem, majitelem společnosti OXALIS jsme si povídali...

11. 04.
2024
„Nezáleží na tom, jestli má firma sídlo v Praze, Mnichově, Frankfurtu, nebo v Aši. Důležité je na jakých základech a procesech funguje.“
5. 04.
2024
S námi chráníte přírodu

Jednatelka rodinné firmy SAVE CZ s.r.o. Marcela Malinská začala...